Jdi na obsah Jdi na menu
 


Goofyho tlupa

14. 3. 2014

V roce 1995 byl v pořadu Walt Disney a jeho kouzelný svět vysílán seriál Goofyho tlupa společně s dalšími kreslenými seriály. Vznikal v letech 1992-93. Má celkem 78 epizod. U nás bylo odvysíláno 65 dílů v češtině. I z toho, co jsme viděli, si můžeme říci, čím nás tak pobavil...

Obrazek


Goofy bydlel s Maxem spokojeně v obytném přívěsu a každou středu smažil své oblíbené karbanátky. Pošťák jednoho dne donesl dopis, který měl tuhle idylku narušit. Goofy totiž získal v kurzu pokročilých začátečníků diplom a titul VVV - Vysoké Vaflové Vzdělání. Tím pádem může získat lepší práci v rodném Spoonervillu. To je městečko postavené na vysušené mokřině roku 1932. Domov nejhůře vyzdobené výkladní skříně obchoďáku na světě s chemičkou, kinem a bankou. V muzeu je ten nejpomalejší šnek, nejsemenovatější bobulka vína a kostra známého prehistorického sysla amerického. Okamžitě tedy balí a s Maxem odjíždí za lepšími zítřky do maloměsta.

Obrazek

Musí si sehnat domek a jeden volný se právě nachází na pozemku vedle jeho bývalého spolužákaObrazek Peteho - majitele autobazaru se starými, nekvalitními ojetými auty za vysoké ceny. S pozemkem má ale Pete úplně jiné záměry - chce ho jen pro sebe a vybudovat tam svůj vysněný ráj - lesík, piknikový koutek, golfové hřiště a pozemské doky pro jeho loď... Pete je totiž velký milovník rybaření a téměř více než svoji rodinu má rád právě svoji loď. Tu neustále vylepšuje, opečovává jako malé dítě a rád se s ní Obrazekchlubí. Jakmile se jen nepatrně poškodí tak se nezná a k uklidnění mu pomůže jen hyperventilace s papírovým pytlíkem.
Pozemek prodává jeho žena Peg. Pete ji často oslovuje jako cukrátko, sněhovou vločku, zlatíčko a jiné pochutiny. To vše jen proto, aby si ji udobřil. Peg má Peteho moc ráda a občas je slepá k jeho nečistým a zbrklým akcím. Dokáže si ale i dupnout, a to pak létají třísky a Pete poslouchá jako pejsek (přestože je to kocour:)). Je realitní makléřkou, prodává nemovitosti a dům chce za každou cenu prodat. Když však uvidí starého kamaráda Goofyho přenechá domek i s pozemkem jemu.
To se Petemu nelíbí a od této doby se datuje nová nenávist mezi ním a Goofym. Nedokáže přenést přes srdce, že přišel o svůj sen a pozemek. Chce se Goofyho zbavit a často ho využívá pro své nekalé praktiky. Neustále mu musí dokazovat, že je lepší než on. Dokonce svému synovi P.J.ovi zakazuje kamarádit se s Maxem.

Obrazek

P.J.(PýDžej) je stejně starý jako Max a i přes zákazy se stanou nejlepšími kamarády.Obrazek Co chvíli vyvedou nějakou klukovinu. I tohle pevné přátelství několikrát projde těžkou zkouškou vytrvalosti Obrazek(noví kamarádi nebo první lásky). Čas rány zahojí a další akce - třeba výprava za pokladem nebo za sněžným mužem - je spojí zpět v nerozlučitelnou dvojku. P.J. má mladší sestru - čtyřletou Pistol. Je to malá rošťačka se dvěma zrzavými copy. Je zatraceně rychlá, vychytralá a ukecaná. Stává se často terčem vtípků od P.J.e a Maxe. Maxovi je 11,5 let. Je to rošťák každým coulem a největší strach má z toho, že až vyroste, bude z něj stejné nemehlo jako jeho otec. Má však tátu rád a nedá na něj dopustit. Většina legrace vyplývá právě z kontrastu mezi relativně normálním Maxem a potrhlým Goofem.

Obrazek

Tím se vlastně dostáváme k hlavní postavě tohoto seriálu. Je to náš milý nešika Goofy. Známe ho už z dřívějška z Disneyho grotesek a filmů jako nejlepšího kamaráda Mickey Mouse. Tady dostal příležitost ve svém seriálu a není o nic méně ztřeštěný než dřív. ObrazekPřes svoje nedokonalosti je stále dobrým otcem pro Maxe, jehož se snaží usilovně, leč marně vychovávat. Udělal by pro něj cokoliv. Jezdí spolu na výlety, které většinou končí přinejmenším nějakými úrazy a zničeným majetkem. Ostatně jako vždy, když se Goofy do něčeho pustí. Dělá sice vše s nejčistším Obrazeksvědomím a vědomím, že koná dobro, ale ať už je to stavění boudy na stromě, malování, tapetování, kempování, grilování, oprava elektropřístrojů, instalatérské práce, tisk novin nebo služba u požárního sboru, má to téměř pokaždé shodný výsledek. Ne nadarmo je jeho nejčastějším slovem Obrazek"sákryš!". Žádný učený z nebe nespadl, a tak má vždy po ruce nějakou chytrou příručku nebo manuál pro začátečníky se spoustou tipů a rad. Na výsledné katastrofě to přesto nic nezmění. Goofy se také snaží stále nějak pomáhat a zavděčit se Peteovi a tím zlepšit jejich vzájemné vztahy. Pete je s Goofym nejlepší kamarád většinou v případě, když potřebuje nějaké peníze na další šílenou akci. Podnikají společné výlety, pouštějí se do podnikání, jezdí na ryby na širé moře a vrší jedno dobrodružství za druhým. Bohužel to bývá nakonec horší než předtím. Někdy se i přesto zadaří a jsou ti nejlepší přátelé - alespoň dočasně.

Obrazek

Nemůžeme opomenout ani domácí mazlíčky našich hrdinů. Pete má malého Obrazekmopslíka s modrou mašličkou mezi ušima, jež znamenitě plní funkci domácí gaučové ozdoby. Když se mu něco nelíbí, tak to dá ihned najevo svým "hrůzostrašným" vrčením. Goofy s Maxem mají kočku(čistokrevnou pouliční směs) Waffle, která je přesně taková, jak kočky bývají - mazlivá, přítulná a impulsivní.

 

Všichni dohromady tak tvoří příběhy tohoto seriálu. I v dnešní době nás pobaví svými ztřeštěnými nápady, napnou v nebezpečných situacích a postraší za hrůzné bouřlivé noci. Proto si jejich příběhy zapamatujme jako to příjemnější, co nás v Disneyho seriálech navštívilo.

Obrazek

K seriálu byly natočeny i dvě speciální epizody a jeden celovečerní film "Goofy na výletě" (Goofy Movie). Ve filmu se Max vydává s otcem na společnou dovolenou a dostanou se až na koncert slavné rockové hvězdy.

Na úvodní znělku v češtině se můžete podívat níže. Nazpíval ji Tomáš Trapl a zde pod článkem je k dispozici text písně.